ΥΠΝΟΒΑΣΙΑ

Η υπνοβασία είναι μια διαταραχή της συμπεριφοράς κατά τον ύπνο, στην οποία o ασθενής φαίνεται να ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας και να περπατάει ή να κάνει διάφορες άλλες δραστηριότητες, χωρίς να έχει καμία ανάμνηση αυτών των δραστηριοτήτων.

Η υπνοβασία συνήθως συμβαίνει μέσα σε μια ή δύο ώρες από την ώρα που ο ασθενής θα αποκοιμηθεί και μπορεί να διαρκέσει κατά μέσο όρο από 5 έως και 15 λεπτά. Τέλος, η υπνοβασία είναι πολύ πιο κοινή στην ανήλικο παρά στην ενήλικο ζωή.

περισσότερα…

ΠΑΡΑΥΠΝΙΕΣ

Οι παραϋπνίες είναι παθολογικά κινητικά φαινόμενα που παρουσιάζονται στη διάρκεια του ύπνου και προκύπτουν συνήθως κατά τις αφυπνίσεις τόσο από τον ύπνο που χαρακτηρίζεται από την ταχεία κίνηση των ματιών (ύπνος REM) όσο και από τον ύπνο non-REM (NREM).

Οι παραϋπνίες χρήζουν αντιμετώπισης ειδικά εάν διασπούν τον ύπνο και εφόσον είναι υπεύθυνες για ύπνο κακής ποιότητας/μη αναζωογονητικό καθώς επίσης και εφόσον εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια του ασθενή ή και τρίτων.

περισσότερα…

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΥΣΗΧΩΝ ΑΚΡΩΝ

Το Σύνδρομο Ανήσυχων Άκρων (Restless Legs Syndrome – RLS) είναι μια διαταραχή του ύπνου που προκαλεί μια έντονη, συχνά ακατανίκητη επιθυμία για κίνηση των άκρων σας (κυρίως των κάτω άκρων), που συχνά συνοδεύεται από διάφορες αισθήσεις στα άκρα, όπως δυσφορία, μυρμήγκιασμα, τράβηγμα, κάψιμο ή πόνο. Αυτή η αίσθηση προκαλείται όταν είναι κάποιος ξαπλωμένος στο κρεβάτι ή κάθεται για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, όπως π.χ. κατά την οδήγηση, στο θέατρο ή όταν βλέπει τηλεόραση. Το RLS τυπικά εμφανίζεται τις απογευματινές και βραδινές ώρες, γεγονός που δυσκολεύει τον ύπνο. Συχνά, τα άτομα με σύνδρομο ανήσυχων άκρων αναγκάζονται να περπατήσουν ή να κουνήσουν τα άκρα τους για να ανακουφιστούν απ’ αυτήν τη δυσάρεστη αίσθηση.

περισσότερα…