ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΥΠΝΗΛΙΑ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗ

Πολύ συχνά η παραπομπή σε ένα κέντρο διαταραχών ύπνου-εγρήγορσης έχει να κάνει με την ύπαρξη παθολογικής ημερήσιας υπνηλίας ή/και κόπωσης, πιθανολογώντας ως αιτία αυτών κάποια διαταραχή στην ποιότητα ή στην ποσότητα του ύπνου.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΝΟΙΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ

Οι άπνοιες στον ύπνο είναι μια σοβαρή διαταραχή, η οποία συμβαίνει όταν η αναπνοή ενός ατόμου διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Άτομα με άπνοιες στον ύπνο σταματούν να αναπνέουν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, συχνά εκατοντάδες φορές.

ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ

ΥΠΝΟΒΑΣΙΑ – ΠΑΡΑΥΠΝΙΕΣ – ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΥΣΗΧΩΝ ΑΚΡΩΝ

ΝΑΡΚΟΛΗΨΙΑ

Η υπνοβασία είναι μια διαταραχή της συμπεριφοράς κατά τον ύπνο, στην οποία o ασθενής φαίνεται  να ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας και να περπατάει ή να κάνει διάφορες άλλες δραστηριότητες, χωρίς να έχει καμία ανάμνηση αυτών των δραστηριοτήτων.

ΑΥΠΝΙΑ

Περίπου το 50% των ενηλίκων βιώνουν περιστασιακές εξάρσεις αϋπνίας, ενώ περίπου το 25% του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο πάσχει από χρόνια αϋπνία. Η αϋπνία είναι περίπου δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΥΠΝΟΥ ΛΟΓΩ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΔΙΕΣ

Η SWSD είναι μια διαταραχή του ύπνου που επηρεάζει τους ανθρώπους που εργάζονται συχνά σε βάρδιες ή τη νύχτα. Περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού στις χώρες του δυτικού κόσμου απασχολείται σε κάποια μορφή εργασίας σε βάρδιες. Τα ωράρια αυτά, που συνήθως είναι από τις 10.00 μ.μ. έως τις 06.00 π.μ., εναντιώνονται στο φυσικό κιρκάδιο ρυθμό ύπνου/εγρήγορσης του οργανισμού μας.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΥΠΝΟΥ